Het gebeurt regelmatig dat rookmelders plaatsen geen prioriteit heeft voor huiseigenaren/bewoners. Helaas zijn veel mensen zich niet bewust van de gevaren die brand en koolmonoxidevergiftiging met zich mee brengen. Dit is jammer, want het is namelijk bewezen dat het verplicht ophangen en installeren van een rookmelder het dodental als gevolg van brand drastisch laat dalen. Kijk hiervoor maar naar de Verenigde Staten waar rookmelders al jaren verplicht zijn in huis. Het ophangen en installeren van een optische rookmelder zorgt ervoor dat verstrooiing of absorptie van licht door rookdeeltjes wordt opgemerkt. Het plaatsen van rookmelders zorgt er dus voor dat een abnormaliteit in de luchtkwaliteit wordt gezien, waarna een alarm wordt afgegeven. Zo wint u kostbare seconden bij een woningbrand. Brand Preventie Nederland helpt u graag met de montage van uw CO- en rookmelder.
Vanaf juli 2022 is het voor iedere eigenaar verplicht om de woning te voorzien van rookmelders. Op iedere woonverdieping van de woning moet een rookmelder geplaatst worden.
Natuurlijk is niet de verplichting de reden dat u rookmelders plaatst, vooral uw veiligheid moet hierbij de prioriteit zijn.

Onthoud vier belangrijke feiten over brand:

  • Brand is donker waardoor mensen verdwalen in hun eigen huis. Leg op verschillende plaatsen in huis oplaadbare zaklantaarns.

  • Rook is dodelijk, niet de vlammen, want door de gifgassen stikken vele slachtoffers in hun slaap. Plaats hiervoor een goede CO-melder die een luid signaal afgeeft wanneer het koolmonoxidegehalte te hoog wordt in de ruimte.

  • Brand geeft intense hitte waardoor het menselijk lichaam stopt met functioneren.

  • In minder dan vijf minuten ligt een huis in as, dus oefen altijd een ontsnappingsplan. Woedt er onverhoopt brand in uw woning? Sluit dan de deuren om een brand zoveel mogelijk tot stilstand te brengen.

Rookmelders verplicht.

fireman looking at fire
fireman looking at fire